МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО КОМПЛЕКСНОЇ ОЦІНКИ ТА АНАЛІЗУ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ КРАЇН У КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ - Ковбатюк, Марина; Шкляр, Вікторія; Стрілок, Іванна (Економіка та суспільство, 2024)
У статті запропоновано методичний підхід до комплексної оцінки та аналізу рівня конкурентоспроможності країни, який передбачає проходження послідовних етапів у межах двох блоків – оцінки та аналізу. Він дозволяє системно та комплексно оцінити та проаналізувати рівень конкурентоспроможності країни, базуючись на існуючих міжнародних рейтингах, а також спрямований на адаптацію країн до глобальних викликів і створення ефективних стратегій, які сприятимуть сталому економічному зростанню, соціальній стабільності та екологічній стійкості країни. Сформовано систему індикаторів на базі десяти міжнародних рейтингів та індексів конкурентоспроможності. Обґрунтовано необхідність приведення до єдиної шкали виміру складових системи індикаторів, яка дозволяє країні порівнювати свої позиції з різними базами порівняння (іншою країною чи країнами, інтеграційним об’єднанням чи регіоном в які входить країна, середньосвітовим значенням). Проведена апробація запропонованого методичного підходу.