ЕКОСИСТЕМА РИНКУ ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНА БЕЗПЕКА КРАЇНИ: СУЧАСНЕ БАЧЕННЯ ЇХ ВЗАЄМОЗАЛЕЖНОСТІ - Поплавська, Оксана; Ходацький, Дмитро (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена дослідженню сучасного розуміння сутності ринку праці та соціально-трудових відносин, що за різних соціально-економічних умов забезпечують або унеможливлюють досягнення соціальної безпеки країни. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю вивчення соціальної безпеки ринку праці, як ключового чинника сталого розвитку країни в умовах турбулентності. Методологічну основу дослідження формували методи аналізу, синтезу, узагальнення, теоретико-методичні підходи теорії екосистем. Основні результати дослідження: обґрунтовано авторський підхід, за якого екосистема ринку праці являє собою платформу реалізації соціально-трудових відносин; доведено, що соціальна безпека – це один зі станів екосистеми ринку праці (при цьому сучасний її стан є «ризиковою моделлю»); виокремлено основні ознаки екосистеми ринку праці та соціально-трудових відносин, які мають специфічні показники.