ТЕРИТОРІАЛЬНІ ГРОМАДИ ЯК СУБ’ЄКТИ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН - Прокопів, Максим (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена дослідженню територіальних громад як суб’єктів міжнародних відносин, зокрема аналізу їхнього розвитку, правового статусу та участі в транскордонному співробітництві. Автор розглядає етапи становлення територіальних громад в Україні, починаючи з перших законодавчих актів про місцеве самоврядування і до сучасного визначення їхніх повноважень у Конституції та Законі України «Про місцеве самоврядування». Визначено основні характеристики територіальних громад, такі як чітко визначена територія, соціальна єдність, органи самоврядування та право на місцеві вибори. У статті також акцентується увага на тому, що транскордонне співробітництво є одним із основних напрямків міжнародних відносин громад, яке сприяє вирішенню спільних проблем, таких як екологічні питання, розвиток інфраструктури та управління ресурсами. Автор робить висновок, що територіальні громади, незважаючи на їхню місцеву спрямованість, відіграють важливу роль у міжнародному контексті.