ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ПРОЦЕСІВ МІЖНАРОДНОЇ МІГРАЦІЇ ТРУДОВИХ РЕСУРСІВ НА ЕКОНОМІКУ РОЗВИНУТИХ КРАЇН - Бабич, Крістіна; Цалан, Мирослава (Економіка та суспільство, 2024)
У статті досліджено феномен міжнародної міграції робочої сили в контексті розвинених країн, зокрема Німеччини та Великої Британії. У ній акцентовано увагу на впливі міграції на ринки праці та економічний розвиток цих країн, а також на соціальних аспектах, пов’язаних з інтеграцією мігрантів. У дослідженні визначено основні причини, які спонукають розвинені країни залучати іноземних працівників. До них відносять потребу в заповненні вакансій у різних секторах економіки, особливо в галузях, де спостерігається нестача кадрів. У статті розглянуто демографічні зміни, такі як старіння населення, які підштовхують країни до пошуку нових джерел робочої сили. У статті проаналізовано виклики, що виникають у процесі інтеграції іноземних працівників у інші країни. Автором розглянуто міграційні потоки українців до розвинених країн, що особливо актуально в контексті повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року. У статті окреслено мотиви, які спонукають українців шукати нові можливості за кордоном, а також перспективи їх інтеграції в нових країнах. Розглянуто програми підтримки, які можуть полегшити адаптацію українських мігрантів і забезпечити їхній соціальний захист.У статті подано комплексний аналіз міжнародної міграції робочої сили, підкреслюючи важливість розуміння як економічних, так і соціальних аспектів цього процесу для розвинених країн і для України.