АНАЛІЗ ТА НАПРЯМИ СТАБІЛІЗАЦІЇ ПОКАЗНИКІВ ЛІКВІДНОСТІ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ - Дереза, В’ячеслав; Волошина, Марія (Економіка та суспільство, 2024)
У статті досліджено сучасні підходи до управління ліквідністю комерційних банків в умовах економічної нестабільності. Проведено комплексний аналіз динаміки показників ліквідності ПриватБанку за 2018–2023 роки та визначено прогнозні значення на 2024–2025 роки. Запропоновано практичні рекомендації з оптимізації ліквідності, посилення валютного контролю, управління структурою активів та впровадження автоматизованих систем управління ризиками. Обґрунтовано доцільність інтеграції цифрових технологій і новітніх інструментів для забезпечення фінансової стійкості банківської системи України. Результати роботи формують теоретичну та практичну базу для подальшого вдосконалення інструментів управління банківською ліквідністю та підвищення конкурентоспроможності банківських установ.