СВІТОВИЙ ДОСВІД АНАЛІЗУ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ ВИРОБНИЦТВА БІОПАЛИВА - Журавель, Мирон (Економіка та суспільство, 2024)
Світовий попит на біопаливо зростає, що робить його виробництво перспективною галуззю для інвестицій. Дослідження світового досвіду дозволяє виявити успішні бізнес-моделі, що підвищують довіру до сектору біопалива. Це особливо актуально для країн, які прагнуть залучити іноземні інвестиції в інноваційні сектори енергетики, якою у післявоєнний період стане Україна. Розглянуті праці закордонних авторів охоплюють як теоретичні аспекти інвестиційного аналізу, так і приклади його застосування в різних галузях економіки. У цих дослідженнях застосовувалися такі методи аналізу: аналіз вигод і витрат, чутливості, беззбитковості, сценаріїв, оцінка стійкості проєктів, дисконтованих грошових потоків, прогнозування, а також регресійний і факторний аналіз. Вказані методи можна успішно використовувати в Україні для оцінки проєктів у різних сферах, щоб визначати як приблизні, так і точні показники ефективності інвестицій. Постійний аналіз міжнародного досвіду та адаптація його до специфіки економічної діяльності в Україні допоможе українським підприємствам ефективно залучати інвестиції та впроваджувати інновації.