ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА - Сас, Людмила; Пастушок, Анатолій; Слободян, Назарій (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена розгляду організаційно-економічних аспектів управління персоналом підприємства, що є важливим елементом для забезпечення ефективної діяльності суб’єкта господарювання в умовах сучасних економічних викликів. Визначено ключові напрямки управління персоналом, а саме: утримання висококваліфікованих спеціалістів; оптимізація складу працівників; зменшення витрат на оплату праці та підвищення продуктивності праці, розробка ефективних систем мотивації та стимулювання працівників. Окрема увага приділяється питанням мотивації персоналу, розвитку кар’єри, корпоративної культури та створенню сприятливого психологічного клімату в колективі. При цьому, слід зазначити, що ефективне управління персоналом, враховуючи організаційно-економічні аспекти, повинно базуватися на таких принципах: соціальної орієнтованості; справедливості; прозорості; комунікації.