ТУРИЗМ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ В УКРАЇНІ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ ЗБЕРЕЖЕННЯ НЕМАТЕРІАЛЬНИХ КУЛЬТУРНИХ ТРАДИЦІЙ - Хохлов, Максим (Економіка та суспільство, 2024)
У статті розглядається актуальність туризму культурної спадщини в Україні під час війни та його вплив як на матеріальну, так і на нематеріальну спадщину. Автор підкреслює, що культурна спадщина має вирішальне значення у формуванні національної ідентичності та сприяє соціально-економічному розвитку країни. Багата спадщина України, від давніх пам’яток до сучасних традицій, є основою самосвідомості нації. Проте конфлікт, що триває, створює значні проблеми, зокрема знищення історичних пам’яток, переміщення громад і ризики для збереження звичаїв, мови та практики, що передаються поколіннями. Конфлікт завдав серйозної шкоди культурним пам’яткам, особливо у східних і південних регіонах. Музеї, релігійні місця та культурні установи були втрачені або пошкоджені. Крім того, переміщення людей через війну загрожує збереженню регіональних культур, оскільки переміщені громади можуть втратити важливі аспекти своєї спадщини. Це переміщення збільшує ризик культурної ерозії, коли люди адаптуються до нового середовища. Серед цих викликів новий тренд в Україні став військовий туризм. Він дає відвідувачам глибше розуміння впливу війни на українське суспільство, зосереджуючись не лише на руйнуванні, але й на стійкості людей. Цей зростаючий сегмент індустрії туризму допомагає інформувати як місцевих, так і іноземних відвідувачів про значення місць, пов’язаних з війною, сприяючи кращому розумінню довгострокових наслідків конфлікту для культурної тканини нації. Військовий туризм також підвищує обізнаність про важливість культурної спадщини для розуміння національної історії. Відвідувачі дізнаються про історичні події та роль культурних пам’яток і традицій у формуванні національної ідентичності. Таким чином, військовий туризм може допомогти зберегти та популяризувати українську спадщину в непевні часи. На завершення стаття наголошує на необхідності стратегії захисту як матеріальної, так і нематеріальної культурної спадщини в Україні в умовах війни. Ці зусилля мають бути спрямовані на збереження пам’яток, артефактів, мови та традицій. Підвищення міжнародної обізнаності про багату культурну самобутність України має важливе значення для збереження її спадщини. Сприяння розвитку туризму культурної спадщини, в тому числі військового, може відіграти ключову роль у збереженні культурної спадщини України для майбутніх поколінь.