ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ФІНАНСОВОЇ ЕКОСИСТЕМИ УКРАЇНИ - Євтух, Любов (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена актуальним питанням функціонування фінансової екосистеми України в сучасних умовах. Автор розкриває сутність фінансової екосистеми як середовище сформоване надавачами фінансових послуг за участі інфраструктурних учасників і розробників технологій, органів державної влади і управління на фінансовому ринку та експертів задля реалізації фінансових послуг клієнтам з використанням технологічних нововведень для задоволення їх потреб. Зазначено, що фінансова екосистема макрорівня є результатом розвитку фінансового ринку як складової фінансової системи під впливом фінансових інновацій. Розкрито сфери компетенції державних регуляторів у фінансовій екосистемі України. Визначено властивості фінансової екосистеми макрорівня: встановлення зв’язків між елементами екосистеми; адаптивність; банкоцентричність; клієнтоорієнтованість; синергія; застосування фінансових інновацій.