ERP-СИСТЕМИ В УПРАВЛІННІ РЕСУРСАМИ МАЛИХ І СЕРЕДНІХ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ: СУТНІСТЬ, ФУНКЦІЇ ТА ПЕРЕВАГИ - Песцов, Владислав (Економіка та суспільство, 2024)
У статті досліджено особливості впровадження ERP-систем у діяльність малих і середніх аграрних підприємств. З’ясовано, що ERP-системи сприяють підвищенню ефективності управління бізнес-процесами, мінімізації витрат і оптимізації використання ресурсів, особливо в умовах високої невизначеності та ризиків, характерних для аграрного сектору. Виділено основні функціональні можливості ERP-систем для аграрного бізнесу. Розглянуто вплив ERP-систем на прозорість бізнес-процесів і прийняття обґрунтованих управлінських рішень, підкріплених аналізом даних у реальному часі. З’ясовано критерії вибору SaaS-рішень для аграрних підприємств, зокрема хмарним платформам, що пропонують модель підписки, адаптивність функціоналу, масштабованість і простоту впровадження. Практичне значення дослідження полягає у формулюванні рекомендацій щодо впровадження ERP-систем для підвищення конкурентоспроможності, ефективності управління ресурсами та адаптації до ринкових умов. Результати можуть бути корисними для агробізнесу, розробників ERP-рішень та дослідників у сфері управління інноваціями.