ТРАНСФОРМАЦІЯ СУТНІСНОЇ ТРАЄКТОРІЇ ЕЛЕКТРОННОЇ КОМЕРЦІЇ - Капітанюк, Едуард (Економіка та суспільство, 2024)
У статті розглянуто еволюцію електронної комерції від її зародження до сучасних інновацій, таких як штучний інтелект, блокчейн, доповнена реальність та омніканальні стратегії. Проаналізовано ключові моменти розвитку, включаючи впровадження електронного обміну даними (EDI) у 1960-х роках, телепокупки у 1970-х, мобільну революцію 2000-х та інтеграцію онлайн і офлайн середовищ у 2010-х. Окрему увагу приділено впливу глобальних криз, зокрема пандемії COVID-19, яка значно прискорила цифрову трансформацію, змінила бізнес-моделі та сприяла росту онлайн-торгівлі. У роботі наголошено на зростанні значення персоналізації, інтеграції технологій та зміні споживацької поведінки, які формують майбутнє електронної комерції, забезпечуючи її адаптивність до сучасних викликів глобальної економіки.