ЗЕЛЕНІ ТА ІННОВАЦІЙНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ ДЛЯ МІСТ, ЩО ГЛОБАЛІЗУЮТЬСЯ - Саркісян, Лариса; Варламова, Марія (Економіка та суспільство, 2024)
Міста є двигунами економічного зростання та конкурентоспроможності та водночас ключовим джерелом екологічної та соціальної вразливості. Міські території створюють мережі, взаємопов’язані спільними економічними, культурними, соціальними, екологічними та цифровими процесами, які допомагають залучати міжнародні потоки капіталу та талантів. Як наслідок, глобальнbq порядок денний зміни клімату, енергетичні проблеми, інтенсивна міграція та зміна викликів безпеці призводять до зміни політики розвитку міст у світі, що все більше глобалізується, надаючи перевагу поєднанню підходів, які сприяють зростанню та принципам стійкості. У цій статті ми обговорюємо, як переосмислення усталених підходів до міського розвитку, ефективне стратегічне та тактичне просторове планування, високий ступінь економічної та соціальної інтеграції в глобальні процеси та перетворення зеленої енергії та забезпечення безпеки можуть підвищити конкурентоспроможність міста. Далі ми визначаємо основні фактори та наслідки міської трансформації в контексті залучення до глобальних економічних процесів у вибраних регіонах. На цьому фоні ми пропонуємо пріоритетні дії процесу стратегічного планування, спрямовані на посилення інтеграції українських міст у світову економіку (на прикладах Києва та Львова) під час війни та післявоєнного відновлення та відбудови. Очікується, що результати дослідження висвітлить бачення міст як двигунів глобального та місцевого економічного зростання та визначать ключові пріоритети стратегічного планування в період трансформації. На цій основі адаптація до нових економічних, соціальних та екологічних умов і процесів значно підвищить ефективність практик міського менеджменту, а саме – становлення міста як інноваційного хабу. Самопідтримуваної інноваційної екосистеми, яка здатна впроваджувати технології Четвертої промислової революції та позитивно змінювати якість життя в містах. За таких обставин здатність реагувати на шоки різного рівня буде ключовою ознакою стійкості міст, що глобалізуються. Висновки можуть бути обмежені невеликою вибіркою міст для дослідження та відсутністю доступних та/або надійних даних через неповну, розпорошену та приховану через проблеми безпеки інформацію про міський розвиток.