РОЗВИТОК ЗАМКОВОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ: ЗАСТОСУВАННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ДОСВІДУ - Даниленко-Кульчицька, Вікторія (Економіка та суспільство, 2024)
Метою статті є дослідження шляхів і способів використання європейських замків у туристичній індустрії і визначення того, як саме можна застосувати їх у вітчизняному замковому туризмі, а також розробка заходів, спрямованих на покращення замкового туризму. З’ясовано, що замковий туризм виконує освітню та просвітницьку функції а також вносить істотні поповнення до бюджету. Відзначено, що хоча в Україні і міститься чимало фортифікаційних споруд та замків різного ступеня збереженості (від стану руїн до збереження у практично первісному вигляді), не всі з них використовуються у туризмі, чимало знаходяться у зруйнованому та напівзруйнованому стані, проте за певних умов та дій можуть перетворитися на перспективні туристичні об’єкти. З цією метою, корисним може виявитися європейський досвід замкового туризму. Новим видами використання замків у туризмі можуть стати: організація розваг всередині і поблизу замків, використання замків у якості об’єктів кіно туризму та весільного туризму, організація дитячих розваг у замках.