ПЕРЕВАГИ ІННОВАЦІЙ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ОБСЛУГОВУВАННЯ В ГОТЕЛЯХ ТА РЕСТОРАНАХ - Рогова, Наталія; Оніщенко, Олексій (Економіка та суспільство, 2024)
Авторами було розглянуто ключові аспекти впровадження інновацій у готельно-ресторанному бізнесі для підвищення якості обслуговування та збереження конкурентоспроможності в умовах сучасної економіки. Підкреслюється значення інновацій як ефективного засобу для адаптації до ринкових змін, зокрема в умовах криз та глобалізації. Стаття акцентує на інноваційних рішеннях, таких як автоматизовані системи управління, цифрові ключі, безконтактні платежі, голосове керування, використання чат-ботів та штучного інтелекту, що покращують комфорт клієнтів, оптимізують управління ресурсами і скорочують час обслуговування. Окрім цього, розглянуто приклади успішного впровадження цих технологій у міжнародній практиці та їх вплив на збільшення задоволеності гостей і лояльності. Проаналізовано роль мобільних застосунків та інтеграції IoT, які спрощують взаємодію з клієнтами та створюють додаткові зручності. Визначено основні виклики, пов’язані з реалізацією інновацій, зокрема витрати та потребу в адаптації персоналу, та запропоновано рекомендації для їх подолання.