ВПЛИВ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ НА МІЖНАРОДНИЙ ОФШОРНИЙ БІЗНЕС - Манцулич, Домініка; Заяць, Олена (Економіка та суспільство, 2024)
У статті досліджується вплив глобалізації на розвиток міжнародного офшорного бізнесу. Розглядаються основні тенденції та виклики, які виникають у зв’язку з інтеграцією глобальних економік, а також із посиленням міжнародних ініціатив у сфері фінансової прозорості, таких як автоматичний обмін податковою інформацією та впровадження стандартів BEPS. Проаналізовано, як глобалізація сприяє розширенню спектру послуг офшорних зон, але водночас знижує їх привабливість через підвищення регуляторного тиску. Особлива увага приділяється адаптації офшорного бізнесу до нових умов, що виникають у контексті глобальних змін. Визначено, що глобалізація сприяє інтеграції національних економік у світовий ринок, що дає можливість бізнесу вільно переміщувати капітал між країнами. У цьому контексті офшорні зони стали важливими вузлами для акумулювання та розподілу фінансових ресурсів. Компанії з різних куточків світу використовують офшорні юрисдикції для оптимізації податків, захисту активів та управління ризиками.