ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ АПК УКРАЇНИ ЧЕРЕЗ ІННОВАЦІЙНІ СТРАТЕГІЇ: РОЗРОБКА ТА ЗАСТОСУВАННЯ МОДЕЛЕЙ АНАЛІЗУ ЕФЕКТИВНОСТІ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Людвік , Ілля (Економіка та суспільство, 2024)
У статті розглянуто важливість інноваційного розвитку підприємств аграрно-промислового комплексу (АПК) в умовах глобалізації ринків. Проаналізовано теоретичні основи інноваційного розвитку підприємств АПК, а також визначено сутність організаційно-економічного механізму інноваційних процесів у контексті глобальних змін. Досліджено методи оцінки ефективності інновацій та їх вплив на підвищення конкурентоспроможності підприємств аграрного сектору. Зокрема, розглянуто вплив глобалізаційних процесів на вимоги до інноваційних стратегій та їх оцінки. У статті запропоновано адаптацію інноваційних моделей в умовах міжнародної конкуренції для забезпечення стійкості та конкурентних переваг підприємств АПК. Також визначено ключові фактори успішного впровадження інновацій, зокрема через використання цифрових технологій і точних моделей оцінки ефективності. На основі практичних прикладів підприємств, які впровадили різні моделі оцінки ефективності інновацій, проаналізовано їх вплив на економічні та екологічні показники. Стаття містить рекомендації щодо удосконалення управління інноваційними процесами для підвищення ефективності та сталого розвитку аграрного виробництва. Автор підкреслює важливість цифровізації та технологічних інновацій для підвищення ефективності та сталості аграрного виробництва, а також визначають ключові фактори успішного впровадження інновацій, зокрема, через системний підхід до управління інноваційними процесами. На основі практичних прикладів підприємств, які застосували різноманітні моделі оцінки ефективності, розглянуто вплив інновацій на економічні та екологічні показники діяльності підприємств. Стаття також містить рекомендації щодо оптимізації інноваційних процесів та адаптації стратегій підприємств АПК до умов глобального ринку.