ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ESG-ЗВІТНОСТІ ЯК ІНСТРУМЕНТУ ПРОЗОРОСТІ БІЗНЕСУ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Головчак, Ганна (Економіка та суспільство, 2024)
У дослідженні розкрито сутність ESG (Environmental, Social, and Governance) та зауважено його значення для компаній та інвесторів. Охарактеризовано глобальний рівень упровадження ESG-звітності як інструменту підвищення прозорості бізнесу. Визначено ключові перешкоди для впровадження ESG, зокрема, складнощі у процесі його збалансування з цілями зростання компаній, відсутність чітких стандартів і правил складання звітності, недостатня увага з боку вищого керівництва компаній, проблеми з визначенням рентабельності інвестицій, недосконалість законодавчого забезпечення тощо. Узагальнено пріоритетні напрями розвитку регулювання у сфері ESG, серед яких зауважено гармонізацію стандартів та метрик, розробку інструкцій для інвесторів, формування рекомендацій для об’єктивного розкриття відповідних ризиків. Охарактеризовано глобальні стандарти ESG-звітності та основні положення. Узагальнено етапи побудови такої звітності й основні складники ефективного звіту.