ДОРОЖНЯ КАРТА ЛАНЦЮГА КОМЕРЦІАЛІЗАЦІЇ З МЕТОЮ СТИМУЛЮВАННЯ ІНТЕНСИФІКАЦІЇ ДИФУЗІЇ Й МАСШТАБУВАННЯ ІННОВАЦІЙ - Хоменко, Лілія; Щербаченко, Вікторія; Євдокимова, Альона (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена розробленню дорожньої карти ланцюга комерціалізації з метою стимулювання інтенсифікації дифузії й масштабування інновацій. У роботі виокремлено основні етапи комерціалізації інновацій (розробка ідеї інновації, оцінка потенціалу інновації, розробка бізнес-стратегії, фінансування та інвестування, впровадження та маркетинг, оцінка та оптимізація) та завдання на кожному з них. Виділено ключових стейкхолдерів, що впливають на прийняття рішень щодо комерціалізації інновацій на різних етапах. Визначено рівні реалізації рішень. Розроблено дорожню карту ланцюга комерціалізації, що узгоджує етапи комерціалізації, завдання етапів, рівні реалізації рішень та стейкхолдерів. Вона сприяє досягненню довгострокових переваг на ринку та врахуванню інтересів основних учасників процесу.