ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ РОЗВИТКУ ЛОГІСТИКИ В КРАЇНАХ СВІТУ - Вербицький, Вадим (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена аналізу розвитку ефективності логістики, яка є базисом організації зовнішньоекономічної діяльності будь-якої країни. Було узагальнено оцінку ефективності розвитку логістики в країнах світу за допомогою індексів ефективності логістики та залучення країни у лінійне судноплавство. У статті представлені рейтинги країн світу за вказаними індексами. Істотну увагу приділено аналізу ефективності логістики в Україні. Окреслені основні проблеми у логістичних процесах України, зокрема низька ефективність роботи митниці, низька якість логістичної інфраструктури тощо. Визначені пріоритетні напрями розвитку морської логістики України. Особливий наголос зроблений на необхідності переорієнтації логістичних шляхів транспортування вантажів на річкові порти Придунав’я, які наразі є перспективним та умовно безпечним напрямом для українського експорту до інших країн світу.