ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЕРЖАВНИХ СОЦІАЛЬНИХ ГАРАНТІЙ В УМОВАХ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Козарезенко, Людмила; Савченко, Наталія; Кукурудз, Оксана (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена актуальним питанням фінансового забезпечення державних соціальних гарантій в умовах соціально-економічних трансформацій. Проаналізовано динаміку та структуру видатків зведеного бюджету України на соціальний захист та соціальне забезпечення, пріоритетні напрями фінансування соціальної допомоги населенню, динаміку адресної допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, субсидій на оплату житлово-комунальних послуг та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям за обсягами фінансування, кількістю отримувачів та розміром виплат. Зроблено висновок, що пріоритетними завдання фінансової політики у сфері соціального захисту населення України на середньострокову перспективу є адаптація механізмів та інструментарію фінансування системи соціального захисту населення до умов, пов’язаних з воєнним станом і необхідністю наближення соціальних стандартів до вимог ЄС, забезпечення дієвості функціонування існуючої системи соціального захисту населення; поступове наближення до європейського базового соціального стандарту, в тому числі через запровадження механізму безумовного базового доходу.