РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ РОЗВИТКУ СТАЛОГО ТУРИЗМУ - Варяничко, Микола (Економіка та суспільство, 2024)
У статті розглянуто передумови формування і розвитку категорії «сталий туризм» протягом останніх 30 років. Проведено детальне дослідження нормативно-методологічної бази сталого туризму як критично важливого для навколишнього середовища виду туристичної діяльності. Сталий туризм являє собою концепцію, що охоплює повний туристичний досвід, включаючи напрямки вирішення економічних, соціальних та екологічних проблем, а також увагу до покращення досвіду туристів і задоволення потреб місцевих спільнот. Розглянуто міжнародний досвід регулювання і впровадження засад сталого туризму у діяльність туристичних організацій. Відокремлено змістовні принципи сталого туризму, його концепцію, філософію та вплив на економічну, екологічну та соціальну сфери суспільного життя. Розглянуто відмінності між класичним туризмом та сталим туризмом. Зазначено важливість впровадження принципів сталого туризму для місцевих спільнот та розвитку національних економік країн світу.