ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Зеленяк, Василь; Дарушин, Олександр (Економіка та суспільство, 2024)
В статті розглянуто теоретико-методичні засади стратегічного управління інноваційною діяльністю переробних підприємств, що є важливим у контексті зростаючої ролі інновацій у сучасному бізнес-середовищі. В дослідженні обґрунтовано необхідність розробки чітких теоретичних і методичних основ стратегічного управління, що дозволяє оптимізувати процеси інноваційного розвитку. Метою статті є аналіз теоретичних засад та удосконалення методичного забезпечення управління інноваційними системами. Запропоновано структурну модель інноваційної системи, базисом якої є комплексність завдань, які вирішуються її блоками, що дає можливість надати інноваційній діяльності необхідної гнучкості, динамічності, забезпечити раціональне використання ресурсів. Запропоновано механізм взаємодії елементів інноваційної системи підприємства, що на відміну від існуючих враховує складну інфраструктуру та різні інститути фінансування, є важливим кроком до підвищення економічної ефективності та конкурентоспроможності продукції.