МОДЕЛІ ВЗАЄМОДІЇ ВЛАДИ ТА ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА В КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Мельник, Ігор (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена аналізу моделей взаємодії влади та громадянського суспільства в країнах Європейського Союзу, розглядаючи їх вплив на підвищення ефективності управління, прозорості державних інститутів та участі громадян у процесах прийняття рішень. В дослідженні вивчаються ключові моделі взаємодії, такі як партнерські стосунки, консультаційні механізми та механізми громадського контролю, а також їх практична реалізація в різних країнах ЄС. Особливу увагу приділено перевагам та викликам, що виникають при впровадженні цих моделей. Закцентовано увагу на важливості адаптації європейського досвіду до специфічних умов України, зокрема в контексті сучасних політичних і соціальних викликів. Висвітлено, як ефективні моделі взаємодії можуть сприяти розвитку демократичних процесів, зміцненню довіри до влади та покращенню управління в умовах криз. Результати дослідження можуть бути корисними для розробки стратегій взаємодії держави та громадянського суспільства в Україні, зокрема в умовах післявоєнного відновлення.