ВПЛИВ ГІБРИДНОГО РОБОЧОГО СЕРЕДОВИЩА НА ЕФЕКТИВНІСТЬ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ - Бехтер, Олександр (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття досліджує гібридне робоче середовище, яке поєднує віддалену та офісну роботу, як ключовий тренд у сучасному управлінні персоналом. Гібридна модель, що стала популярною після пандемії COVID-19, демонструє значний потенціал у підвищенні гнучкості планування робочого часу та місця, що дозволяє працівникам краще інтегрувати професійні обов’язки з особистим життям. Це може зменшити стрес від щоденних поїздок до офісу та підвищити загальну продуктивність. Однак, гібридне середовище також приносить нові виклики, зокрема, забезпечення рівного доступу до ресурсів і можливостей для всіх членів команди, а також необхідність розробки нових підходів до управління продуктивністю і оцінки результатів. Традиційні методи контролю не завжди ефективні в умовах змішаного формату, що вимагає впровадження нових критеріїв та інструментів для оцінки результативності працівників. Для успішного впровадження гібридної моделі роботи необхідний всебічний підхід, включаючи технологічні рішення, зміни в корпоративній культурі та адаптацію управлінських практик, що дозволяють максимально використати переваги нового формату роботи та забезпечити його ефективність.