ФІНАНСОВА СТІЙКІСТЬ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ: РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Григораш, Ольга; Пугач , Віра (Економіка та суспільство, 2024)
У статті проведено аналіз рівня фінансової стійкості України з урахуванням прогнозів міжнародних аналітичних агентств. Визначено, що незважаючи на активне стримування темпів інфляції, рівень купівельної спроможності значно знизився, реальний ВВП країни так і не досяг значення 2021 р. Розглянуто прогнози зростання ВВП України у 2024 р. на основі даних національних відомств та міжнародних аналітичних агентств. Україна продовжує нарощувати бюджетний дефіцит. У 2023 р. обсяг дефіциту набув рекордного значення у грошовому виразу та у відсотках до ВВП – 20,4%. Враховуючи те, що переважаюча частина боргу в іноземній валюті, НБУ має вживати заходів із запобігання здешевлення національної валюти, що відбувається протягом поточного року, але темп приросту боргу перевищує темпи нарощення золотовалютних резервів країни. Після початку повномасштабної війни, скорочення кількості населення через військові дії та у зв’язку із міграційними процесами загрожують не лише зниженню рівня фінансової стійкості, але і можливості відтворення населення у післявоєнний період.