МОДЕЛЮВАННЯ ВПЛИВУ ПОДАТКОВИХ ВАЖЕЛІВ НА РОЗВИТОК МАЛОГО БІЗНЕСУ - Лещенко , Павло (Економіка та суспільство, 2024)
У статті розглянуто проблематику впливу податкових важелів на розвиток малого бізнесу в умовах сучасної економіки. Визначено, що малий бізнес відіграє ключову роль у формуванні національного економічного середовища, забезпечуючи робочі місця, сприяючи інноваціям і підтримуючи соціальну стабільність. Доведено, що ефективність його розвитку значною мірою залежить від податкової політики, яка може як стимулювати зростання, так і гальмувати розвиток підприємництва. З’ясовано, що метою моделювання є визначення впливу різних податкових важелів на економічні показники малих підприємств, зокрема на їхні фінансові результати, рівень зайнятості та інвестиційну активність. Доведено необхідність застосування методів економіко-математичного моделювання для оцінки впливу таких факторів, як ставки податків, податкові пільги, спрощені системи оподаткування та адміністрування податків на діяльність малих підприємств. Визначено, що оптимізація податкових важелів може сприяти збільшенню економічної активності малого бізнесу та стимулюванню інвестиційної діяльності.