УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ: МЕТОДОЛОГІЯ ВІДБОРУ ІНСТРУМЕНТАРІЮ ДЛЯ ТЕСТУВАННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЧЕРЕЗ PROOF OF CONCEPT ТА BENCHMARKING - Ільницький, Ігор (Економіка та суспільство, 2024)
Бізнес, менеджмент та спеціалісти у повсякденному житті компанії мають постійно вирішувати різноманітні задачі для досягнення цілей організації і приймати відповідні управлінські рішення щодо вибору найкращого способу. Є різні методи та манери вирішення питань бізнесу, та ефективнішим буде використання наукового підходу у поєднанні з професіоналізмом та практичним досвідом. У множині аспектів ведення бізнесу пріоритетним є, окрім виготовлення продукції (надання послуг), забезпечення якості. Забезпечення якості – це невід’ємна складова пропозиції компанії, у якій зацікавлені замовники та кінцеві споживачі. Якість включає набір різних компонентів, які потрібно виконати. Для вибору технології виконання використовують різноманітний інструментарій, що допомагає прийняти відповідні рішення. У даній статті наведемо реальний, проте дещо абстрагований приклад використання методу доведення концепції (Proof of Concept, PoC), що включає методику порівняння альтернатив (Benchmarking), щоб вибрати найкращий тестовий фреймворк (test framework), який стане основою AQA, оскільки, як відомо, автоматизація – це значно ефективніше рішення реалізації QA діяльності. Наявність автоматичних процесів позитивно впливає на інвестиційну привабливість і ринкову ціну (капіталізацію) підприємства. Прив’язка практичного прикладу до відповідних методологій та термінології дає краще розуміння суті способу. PoC разом з Benchmarking забезпечують універсальний науковий підхід до вирішення не тільки наведених завдань, їх також можна використовувати для інших задач. Результат дослідження ідеї оформляється відповідним комплексним документом, який розглядається та обговорюється на нараді (meeting), організованій для прийняття рішення щодо вибору, а також може стати взірцем для виконавців в подальшому і бути продемонстрованим для обгрунтування менеджменту та іншим зацікавленим сторонам. Застосування підходу має вищий поріг впровадження при першому використанні, проте, в кінцевому результаті, збереже час і кошти, забезпечить темп та покращить експертизу (спеціалізацію) компанії. Одним з альтернативних варіантів прийняття рішень є бізнес-план, проте має свої цілі і це тема окремої наукової праці.