АНАЛІЗ ТУРИСТИЧНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ ПОЛЯНСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Габчак, Наталія; Габчак , Станіслав (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена дослідженню розвитку туризму в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ), зокрема в Полянській ОТГ Закарпатської області. Основна увага приділяється особливостям формування туристичної привабливості цієї громади. Проаналізовані роботи українських вчених з даної теми, визначена роль ОТГ у соціально-економічному житті країни та регіону. Розглянуто Регіональну стратегію розвитку Закарпатської області на 2021-2027 роки та визначено пріоритети в розвитку туризму. Встановлено, що природний і історико-культурний потенціал території є ключовими для розвитку туризму в громадах. Проведено аналіз туристичного потенціалу Полянської ОТГ та можливостей його використання в туристичній сфері. Виокремлені основні чинники, які стримують розвиток внутрішнього туризму, та надані рекомендації для підвищення туристичної привабливості досліджуваної території. Доведено, що розвиток туризму є пріоритетним напрямом для даного регіону. В процесі дослідження використано загальнонаукові методи пізнання, індукції та дедукції, аналізу та синтезу.