ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ СОЦІАЛЬНИХ МЕДІА НА ПОВЕДІНКУ СПОЖИВАЧІВ - Гречаник, Наталія; Шурпа, Світлана; Колєдіна, Катерина (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена висвітленню особливостей впливу соціальних медіа на поведінку споживачів. Визначено, що основні мотиви споживачів при здійсненні покупок через соціальні медіа включають зручність і простоту процесу, персоналізовані рекомендації, візуальний контент, соціальний доказ та відгуки, інтерактивні елементи тощо. З’ясовано, що історичні етапи впливу соціальних медіа на поведінку споживачів пройшли через кілька певних періодів: від початкового етапу з обмеженим функціоналом до сучасного етапу інтеграції передових технологій. Проаналізовано, що на початок 2024 року соціальні медіа в Україні продемонстрували високу популярність, з найбільшою кількістю користувачів на платформах YouTube, Facebook і Instagram, що підтверджує їхній домінуючий статус у цифровій комунікації. Акцентовано увагу на основних напрямах впливу соціальних медіа, включаючи зміцнення довіри до бренду через соціальний доказ, інтеграцію зручних функцій для миттєвих покупок, персоналізоване рекламне таргетування, а також вплив трендів і моди.