ПОТЕНЦІАЛ РИНКУ КАВИ В УКРАЇНІ ТА СВІТІ - Россоха , Володимир (Економіка та суспільство, 2024)
У статті висвітлено проблеми стану й потенційних можливостей подальшого розвитку ринку кави. Дано визначення ринку. З’ясовано, що ринок кави характеризується досконалою конкуренцією, нееластичністю попиту, інституціональним забезпеченням справедливої торгівлі й сприяння розвитку кавової індустрії. Обґрунтовано популярність кави в повсякденному побуті та її роль у світовій економіці. Проаналізовано динаміку світового виробництва кави та регіонів її вирощування. Окреслено категорії кави за якістю продукту, зміни на ринку кави, спричинені пандемією COVID-19. Проведено сегментацію ринку кави. Встановлено динамічне зростання попиту на каву та споживання кави в різних місцях і регіонах світу, а також зростання чисельності фірмових кав’ярень. Розглянуто спектр проблем, на основі яких формуються сучасні тренди ринку кави. Опрацьовано кавове споживання в Україні, визначено його світову частку, регіони лідери реалізації кави, обсяг роздрібного товарообігу кави. Проаналізовано динаміку імпорту й експорту кави, структуру обсягів постачання найбільших країн-експортерів, смаки й уподобання споживачів кави, тенденції на ринку кав’ярень в Україні. Встановлено, що поширення популярності спеціальної кави пов’язано зі зростанням кількості інновацій у кавовій індустрії. Обґрунтовано визначення, переваги, обсяг ринку спеціальної кави та перспективи його розвитку. Окреслено основних постачальників свіжообсмаженої кави преміум-класу для українського ресторанного бізнесу та структуру постачальників кави для Skrepkiy Coffee. Виділено переваги елітних сортів кави.