КОМПЛАЄНС-РИЗИКИ ПРОЄКТІВ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ СТРУКТУР: ВИДИ, МОТИВАЦІЙНЕ ПІДГРУНТЯ І МОЖЛИВОСТІ МІНІМІЗАЦІЇ - Хомич, Лілія (Економіка та суспільство, 2024)
У статті актуалізовано проблему ефективного управління реалізацією проєктів розвитку підприємницьких структур в умовах високих ризиків невизначеності. Зазначено, що це завдання має вирішуватися в контексті структурних трансформацій економіки України – для відновлення її здатності задовольняти суспільні потреби в товарах і послугах в умовах війни і повоєнної розбудови, а також – високої турбулентності глобального бізнес-середовища. Акцентовано на тому, що реалізації проєктів розвитку підприємницьких структур охоплює значну кількість нових (а значить, мало структурованих) завдань, які можуть мати альтернативні варіанти вирішення. В тому числі такі, що виходять за межі унормованих правил ведення бізнесу і можуть спричинити ризики втрати стійкості бізнесу. Недопущення таких ризиків забезпечується системою комплаєнс. Запропоноване авторське трактування сутності комплаєнс-ризиків з позицій інституційної економіки – як ризиків рішень окремих учасників економічної діяльності, що ухвалюються ними для отримання неправомірної вигоди у недостатньо структурованих господарських ситуаціях. Структуровано види і умови виникнення комплаєнс-ризиків в процесах реалізації підприємствами інноваційно-інвестиційних проєктів з урахуванням особливостей інституційного середовища України. Охарактеризовано наслідки настання таких ризиків з позицій завдань управління проєктами розвитку та виділено їх мотиваційне підґрунтя. Введено термін «мотиваційне рівняння». Ним означено співвідношення стимулів і антистимулів, які впливають на вибір управлінського рішення, окреслюючи наслідки його реалізації для особи, що уповноважена зробити цей вибір. Підкреслено, що «мотиваційне рівняння» має бути чітко прописаним для усіх ієрархічних рівнів управління підприємницьких структур, що робитиме більш ефективною систему комплаєнс-контролю в ході реалізації проєктів інноваційного розвитку.