ДОЦІЛЬНІСТЬ ВПРОВАДЖЕННЯ КРОС-ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ - Шевченко, Сергій (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена вивченню асортименту методів моделювання, які охоплюють і розглядають різні аспекти бізнес-процесів. Обмежена кількість таких моделей дозволяє проводити кількісний аналіз, і лише деякі з них дозволяють вдосконалювати вже структурований процес. У статті розглядаються та класифікуються основні методи моделювання бізнес-процесів з огляду на їх можливості аналізу та оптимізації. Відтак, компаніям слід аналізувати свою діяльність не з орієнтації на окремі функції або вироблені продукти, а з фокусом на ключові бізнес-процеси, які вони здійснюють. Подібне бачення також представлене для аналітичних підходів та оптимізації бізнес-процесів, які були знайдені, визначені та проаналізовані у відповідній літературі. Основний внесок статті полягає в тому, що вона визначає, які типи моделей бізнес-процесів придатні для аналізу та оптимізації, підкреслює відсутність таких підходів, а також робить акцент на крос-функціональних активностях всередині компанії. Стаття пропонує сучасний огляд у сфері моделювання, аналізу та оптимізації бізнес-процесів, підкреслюючи, що останні два аспекти не отримали достатнього висвітлення та підтримки в попередніх дослідженнях.