АСИМЕТРІЯ В МІЖНАРОДНИХ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИНАХ: ДЖЕРЕЛА ВИНИКНЕННЯ ТА ФОРМИ ПРОЯВУ - Дашков, Святослав (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена визначенню сутності, джерел виникнення та форм прояву асиметрії в міжнародних торговельно-економічних відносинах. Базуючись на розумінні асиметрії як невід’ємної характеристики торговельних відносин від початку їх виникнення, визначено фактори асиметрії (географічний, технологічний, політичний, соціально-культурний) та охарактеризовано їх вплив на міжнародні торговельно-економічні відносини. Обґрунтовано, що асиметрію міжнародних торговельно-економічних відносин слід розглядати як похідну від асиметрій глобального розвитку (економічна, інвестиційна, інформаційна, соціальна), які безпосередньо впливають на можливості реалізації потенціалу країн на світових ринках. Визначено форми прояву факторів асиметричності у торговельно-економічних відносинах країн, які підкреслюють їх похідний характер від асиметрій глобального розвитку.