ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА МІНІМІЗАЦІЯ РИЗИКІВ ФІНАНСОВОГО ШАХРАЙСТВА ПІД ЧАС ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ - Безділь, Назар; Данилюк, Марія; Дмитришин , Марта (Економіка та суспільство, 2024)
У статті досліджується проблематика ідентифікації та мінімізації ризиків фінансового шахрайства під час прийняття управлінських рішень. Визначено, що ризику фінансового шахрайства піддаються як публічні, так і приватні фінанси. Структуровано класифікацію різновидів фінансового шахрайства залежно від об’єкта шахрайських дій. Виокремлено види фінансового шахрайства щодо фізичних, юридичних осіб та держави. Встановлено основні ознаки фінансового шахрайства. У статті доведено, що управління ризиками сприяє прийняттю ефективних управлінських рішень враховуючи невизначеності та наявність умов настання майбутніх непередбачуваних подій та явищ і дозволяє оцінити їх вплив на встановлені цілі діяльності. З’ясовано, що фінансова нестабільність спричинена повномасштабними військовими діями сприяла створенню сприятливих умов для вчинення шахрайських дій, зокрема щодо населення. Охарактеризовано способи та заходи із запобігання фінансовому шахрайству.