МОДЕЛЬ ОЦІНКИ ТА УПРАВЛІННЯ ЕФЕКТИВНІСТЮ БІЗНЕС ПРОЦЕСІВ МОРСЬКИХ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПОРТІВ З ВИКОРИСТАННЯМ МЕТОДУ ТАКСОНОМІЇ - Гіріна, Ольга; Меркт, Олена (Економіка та суспільство, 2024)
В статті розглянута модель оцінки економічної ефективності бізнес-процесів на підставі методу таксономії. Обґрунтовується модель економічної ефективності з використанням ключових показників результату (обсягу та якості), витрат продуктивності, функціонування (ефективності витрат ресурсів). Запропонований алгоритм таксономічного методу передбачає стандартизацію первинних спостережень, формування вектору еталону за усіма обраними ключовими показниками за період t років. Виконуються розрахунки таксономічного показника ефективності бізнес-процесу виробничої діяльності порту на прикладі ДП «МТП Південний». Розраховані таксономічні коефіцієнти, які усереднюють за період t років значення кожного ключового показника, що дозволяє виділити найбільш позитивні та негативні фактори, які впливають на ефективність виробництва. Таксономічні коефіцієнти ефективності порту у кожному році дозволяють спостерігати зміну ефективності порту в динаміці та управляти нею, робити прогноз її на майбутнє.