ОСНОВНІ НАПРЯМИ ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ НЕРУХОМОСТІ - Бреус, Світлана; Сігіда, Тарас (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена визначенню основних напрямів розвитку ринку нерухомості в Україні з урахуванням можливостей забезпечення ефективного його розвитку. Розглянуто ринок нерухомості й зокрема оренди, як концепцію з урахуванням того, що він піддається впливу економічних законів, де зацікавлені сторони діють відповідно до співвідношення попиту та пропозиції й інших ціноутворюючих чинників, а його формування та розвиток має здійснюватися у відповідності із загальним прогресом економічної системи для забезпечення її ефективності. Розглянуто основні проблемні аспекти його розвитку, як то: існування дисбалансу між попитом та пропозицією на ринку нерухомості й високого рівня ризику для інвесторів; економічна нестабільність; сучасні тенденції та інновації; соціальні виклики. Акцентовано увагу на тому, що продукт в нерухомості не обмежується квадратними метрами корисної житлової площі й розглянуто у цьому контексті важливі для учасників аспекти одо відповідності критеріям цільової аудиторії. Розглянуто також можливість врахування індивідуальних особливостей та акцентовано увагу на тому, що наразі відбувається суттєве зростання попиту на диверсифікований продукт, такий як апарт-формати у складі житлових комплексів під управлінням досвідчених операторів. Проведено дослідження щодо можливості практичної реалізації цього з урахуванням майбутньої дохідності та глобальних світових трендів. Визначено основні напрями розвитку ринку нерухомості, негативні та позитивні тенденції, нарощування яких спостерігається на ринку нерухомості. Зроблено висновок про те, що ситуація на ринку нерухомості, зокрема оренди, свідчить про стійкість та здатність підлаштовуватися до викликів в складних умовах, він перманентно знаходиться на етапі трансформації, що потребує проведення діагностики та детального аналізування дії усіх чинників.