ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ ШІ НА РОЗВИТОК БІЗНЕСУ В СФЕРІ ПОСЛУГ - Сосновський, Геннадій; Хаустова, Євгенія (Економіка та суспільство, 2024)
У статті досліджуються особливості впливу ШІ на розвиток бізнесу в сфері послуг, а також визначено переваги та ризики успішної інтеграції ШІ в бізнес-процеси. Встановлено, що роль ШІ у персоналізації пропозицій послуг та рекомендацій є трансформаційною для індустрії послуг. На основі проведеного дослідження зʼясовано, що використання компаніями вдосконалених алгоритмів та можливостей машинного навчання, шляхом аналізу величезних обсягів даних клієнтів сприятимуть кращому розумінню їхніх вподобань, поведінки та потреб, що у свою чергу дозволить компаніям адаптувати пропозиції та рекомендації для кожного окремого клієнта. Зʼясовано, що ШІ має потенціал для глибокого перетворення індустрії послуг, підвищуючи ефективність, персоналізацію та задоволеність клієнтів, проте впровадження цих технологій потребує обережного підходу з урахуванням етичних міркувань та захисту конфіденційності даних. Встановлено, що впровадження ШІ сприяє автоматизації, персоналізації та оптимізації обслуговування, що може призвести до підвищення конкурентоспроможності підприємств. Зʼясовано, що застосування штучного інтелекту сприяє постійному розвитку та впровадженню інновацій у сфері послуг. На основі проведеного дослідження зʼясовано, що впровадження ШІ в сфері послуг стикається з певними викликами, зокрема питаннями конфіденційності даних та етичними міркуваннями. Встановлено, що вплив ШІ на розвиток бізнесу в сфері послуг є значним і багатогранним, де основні аспекти цього впливу включають: оптимізацію чисельності робочої сили; планування робочих графіків для ефективного використання людських ресурсів; створення персоналізованого досвіду для клієнтів за допомогою віртуальної реальності та доповненої реальності; автоматизацію рутинних та повторюваних завдань, процесів та оптимізації використання ресурсів компанії для скорочення експлуатаційних витрат; здійснення постійного моніторингу та аналізу ефективності діяльності компанії; ідентифікація потенційно шахрайської поведінки тощо.