ПРІОРИТЕТИ РОЗВИТКУ ДЕРЖАВНОГО ПОДАТКОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ - Табенська, Юлія; Томнюк, Тетяна; Грицюк , Ілля (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена питанням удосконалення державного податкового менеджменту. Метою статті є визначення та обґрунтування пріоритетних напрямів розвитку державного податкового менеджменту, враховуючи основні світові тенденції та тренди у сфері оподаткування. Здійснено аналіз показника співвідношення податкових надходжень (з соціальними відрахуваннями) до ВВП за період 2014–2023 років у країнах-членах ЄС та Україні. Визначено, що в Україні помірний рівень податкового навантаження у порівнянні з європейськими країнами. Наразі реалізуються заходи щодо приведення ставок акцизного податку до мінімальних значень ставок оподаткування, що діють у ЄС. Сучасними трендами розвитку податкового адміністрування у розвинутих країнах є цифровізація процесів адміністрування податків і зборів; розбудова інструментарію податкового контролю; збільшення інституційної спроможності оподаткування шляхом протидії податковим шахрайством і ухиленню від оподаткування. Обґрунтовано доцільність підвищення дієвості системи управління податковими ризиками.