ШАБЛОН ДИЗАЙНУ ТЕХНІЧНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ ДЛЯ КРАЩОЇ СПІВПРАЦІ РОЗРОБНИКІВ РОЗПОДІЛЕНИХ КОМАНД - Боголій, Олександр (Економіка та суспільство, 2024)
Документи технічного дизайну є загальноприйнятими документи в індустрії розробки програмного забезпечення, що описують дизайн імплементації технічного рішення. Ці документи є неформальними і не мають суворих вимог щодо їхнього змісту. Відсутність стандартизованої структури часто призводить до низької якості проєктних документів, що може стати на заваді успішної реалізації технічного рішення. Тому, корисною практикою є стандартизація структури документації технічного дизайну всередині організації, що сприяє налагодженню процесів розробки програмного забезпечення компанії. В цій статті ми використали метод обґрунтованої теорії, щоб проаналізувати структури документів, що використовуються в різних організаціях для опису технічного рішення. Після цього було застосовано осьове кодування для виявлення взаємозв’язків між категоріями та підкатегоріями в різних структурах документів, а також вибіркове кодування для інтеграції та уточнення визначених категорій. В результаті проведеного дослідження було представлено розроблений стандартизований шаблон документу технічного дизайну. Остаточна структура складається з 11 основних розділів: Вступ, Варіанти рішення, Подальші аспекти, Безпека та конфіденційність, Тестування, Імплементація, Впровадження та розгортання, Інструкції, Оцінка рішення, Відкриті питання та Наступні кроки. Вміст перелічених розділів описаний в основному тексті статті. Окрім звичайної текстової структури, ми візуалізували структуру у вигляді ментальної карти, щоб спростити її сприйняття. Запропонований шаблон був перевірений галузевими експертами та протестований на реальному проєкті. Загалом отримано позитивні відгуки. Організації можуть використовувати запропонований шаблон як основу для створення специфічних для компанії документів технічного дизайну, що можуть включати всі або частину запропонованих розділів.