МЕХАНІЗМ ФУНКЦІОНУВАННЯ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ В УМОВАХ ФІНАНСОВОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ - Логвінов, Павло (Економіка та суспільство, 2024)
Метою дослідження є аналіз структури та динаміки функціонування місцевих бюджетів, зокрема того, як фінансова автономія впливає на формування бюджетів, розподіл ресурсів та фіскальну поведінку на місцевому рівні. Результати дослідження показують, що фінансова децентралізація сприяє більшій фіскальній відповідальності та інноваціям у місцевому управлінні, оскільки дозволяє муніципалітетам пристосовувати свої бюджети до конкретних місцевих завдань. Посилення спроможності отримувати доходи та автономія в здійсненні видатків призводять до збільшення ефективності та цілеспрямованості публічних послуг, що сприяє економічному розвитку та підвищенню якості життя громадян. Отримані в результаті дослідження висновки наголошують на важливості ініціатив з розбудови спроможності та інституційних реформ для підтримки ефективного управління місцевими бюджетами.