ДО ПИТАННЯ СУТНОСТІ КРЕДИТУ - Остапчук, Ярослав; Клубук, Юрій (Економіка та суспільство, 2024)
У статті досліджено питання теорії кредиту та проаналізовано існуючі підходи до визначення його сутності. Обгрунтовано проблему різного трактування дефініції “кредит” та зроблено висновок, що сутність цього поняття досі залишається недостатньо розкритою попри те, що економічна природа кредиту досить детально вивчена науковцями та знайшла свій вираз в законодавчих актах. З метою вирішення зазначеної проблеми авторами розроблено спеціальні концептуальні підходи до з‘ясування сутнісних аспектів кредиту. На підставі дослідження економічної та правової теорій кредиту обґрунтовано безпідставність виокремлення самостійного юридичного підходу розуміння сутності кредиту та недостатність побудованих на цьому законодавчих визначень кредиту. В контексті уніфікації (універсальності) та повноти (всебічності) розкриття сутності кредиту авторами запропоновано власне визначення поняття “кредит”.