ПІДПРИЄМНИЦТВО В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Кузьменко, Оксана; Сергєєва, Олена; Орлова, Вікторія (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена актуальним питанням визначення ключових аспектів глобалізації та її вплив на підприємницьку діяльність. Проаналізовано, як підприємці адаптуються до глобального ринку, які стратегії вони використовують для міжнародного розширення та які виклики та можливості це вносить у світі бізнесу. Обґрунтовано переваги і недоліки глобалізаційних процесів для бізнес-структур та національних економік. Так до переваг відносяться: збільшення конкуренції; розширення можливостей; зниження витрат; збільшення інновацій. А до недоліків можна віднести такі як: втрата робочих місць; збільшення нерівності; зниження якості продукції; вплив на навколишнє середовище. Виокремлено сутнісні характеристики невизначеності поведінки підприємства за поширення та активного розвитку глобалізаційних процесів. Глобалізація тісно пов’язана з регіоналізацією світового господарства. З одного боку, це дві суперечливі, різнонаправлені за характером дії та практичними наслідками тенденції, а з іншого – консолідація глобального ринку посилюється діяльністю потужних регіональних коаліцій країн, які, маючи, перш за все, спільні економічні інтереси, об’єднують свої зусилля з метою забезпечення найбільш сприятливих умов для реалізації міжнародного співробітництва в регіональному масштабі, що дозволяє їм досягати мультиплікативного ефекту від співробітництва з іншими членами угруповання та ефективно реалізовувати на міжнародній арені широкий спектр стратегічних інтересів. Глобалізація розширила можливості для підприємництва, дозволяючи підприємцям розробляти продукти та послуги для глобального ринку та вступати в нові міжнародні ринки. Однак цей процес також єджерелом інтенсивної конкуренції, що вимагає підвищеної адаптованості та інноваційної активності від підприємців та спонукає підприємства до пошуку нових інноваційних рішень та технологій для покращення продукції і виведення на ринок нових товарів. Фактор глобалізації сприяє тому, що глобальні та регіональні інститути починають відігравати все більш ключову роль у підтримці сталого розвитку. Розуміння цих аспектів допоможе більше усвідомити складність і важливість глобального підприємництва та знайти шляхи до успіху в умовах глобалізації.