ВПЛИВ ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПЕРСОНАЛУ НА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА - Шевченко, Інна; Кубіцький , Сергій; Кубіцький , Юрій (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття аналізує, як систематичне та цілеспрямоване вдосконалення навичок і компетенцій працівників може сприяти ефективній адаптації до змінних умов ринку, оптимізації виробничих процесів та зміцненню ринкових позицій компанії. Значення цієї роботи полягає у виявленні ключових аспектів управління персоналом, які впливають на здатність підприємства досягати довгострокових конкурентних переваг. Мета статті полягає у дослідженні ролі комплексного підходу до розвитку персоналу в рамках стратегії підвищення конкурентоспроможності підприємств. Дослідження підкреслило, що систематичний розвиток персоналу є ключовим фактором для забезпечення високої конкурентоспроможності підприємства. Процес розвитку включає підвищення кваліфікації, особистісний ріст та професійне удосконалення співробітників, спрямоване на формування компетентностей, необхідних для виконання операційних завдань з використанням актуальних технік і технологій. Управління розвитком персоналу, фокусуючись на визначенні потреб у кваліфікованих працівниках і формуванні трудового потенціалу, який складно скопіювати конкурентами, сприяє створенню стійких конкурентних переваг. Це включає адаптацію кадрової стратегії до маркетингової стратегії підприємства та розвиток напрямів, таких як інноваційність, лідерство, і підвищення освітнього рівня. Дослідження також виявило, що для ефективного управління розвитком персоналу необхідні важливі підтримуючі системи, зокрема фінансове, інформаційне, і методичне забезпечення. Ці системи сприяють не лише внутрішнім процесам навчання та розвитку, але й забезпечують адаптацію підприємства до зовнішніх змін, підтримуючи його конкурентну позицію на ринку. Практичне значення дослідження полягає у визначенні та імплементації стратегій ефективного управління розвитком персоналу, які можуть бути застосовані українськими підприємствами для підвищення їх конкурентоспроможності. Результати дослідження сприятимуть розробці цілісної стратегії розвитку персоналу, що включає інтеграцію навчальних програм, кар’єрного розвитку та оцінки ефективності персоналу в контексті загальної стратегії підприємства.