СУЧАСНИЙ СТАН ДОХІДНОСТІ БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ - Гнидюк, Інна; Маршук , Ліна; Тімошенко, Наталія (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття розглядає сучасний стан дохідності банківського сектору України в умовах воєнного часу. Зокрема, досліджується вплив воєнного конфлікту на фінансові показники банків, такі як кредитний ризик, ліквідність, та загальний фінансовий стан. Розглядаються можливі стратегії та заходи, які банки можуть вжити для збереження доходності в умовах війни. Висвітлюються також перспективи розвитку банківського сектору в контексті воєнного конфлікту та можливі шляхи адаптації до непередбачуваних обставин. Дослідження спрямоване на визначення ключових факторів, що впливають на дохідність банківського сектору в умовах війни та розробку рекомендацій для управління фінансовими ризиками. Доведено, що повномасштабне вторгнення значно вплинуло на дохідність банківського сектору України через збільшення кредитного ризику, зменшення ліквідності, зміни в економічному середовищі та зростання потреби у фінансовій підтримці для військових операцій та відновлення інфраструктури. Також, війна призвела до збільшення втрат від неплатоспроможності позичальників та загальної невизначеності на ринку.