ВПЛИВ СПЕЦИФІКИ БУДІВЕЛЬНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ НА ПОБУДОВУ СИСТЕМИ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ - Ясінська, Алла; Река , Володимир (Економіка та суспільство, 2024)
В статті окреслено основні сутнісні елементи управлінського обліку та обґрунтовано залежність елементів його організації від виду економічної діяльності підприємства. Авторами виокремлено ключові проблеми сучасного сектору будівництва в Україні, що зумовлюють особливості управління такими підприємствами. Систематизовано особливості діяльності будівельних підприємств, котрі здійснюють ключовий вплив на ефективність управлінського обліку. Основним аспектом управлінського обліку для підприємств будівельної сфери ідентифіковано специфічність формування витрат та калькуляції, а як наслідок – процесів ціноутворення. Виокремлено ключові компоненти облікової системи будівельних підприємств та охарактеризовано відповідні їм специфічні компоненти саме управлінського обліку, що дало змогу здійснити ґрунтовний аналіз специфічних методик управлінського обліку витрат та процесів ціноутворення у сфері будівництва.