КАТАСТРОФІЧНІ ОБЛІГАЦІЇ: ІННОВАЦІЇ В УПРАВЛІННІ РИЗИКАМИ - Штогрін, Кирил (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена дослідженню катастрофічних облігацій як інноваційного механізму управління ризиками катастрофічних подій. Розглянуто специфіку та переваги катастрофічних облігацій порівняно з традиційним страхуванням, зокрема їх повністю забезпечену структуру, параметричні тригери та привабливість для інституційних інвесторів, що шукають високодохідні, незалежні від ринкової кон’юнктури активи. Проаналізовано сучасний стан ринку катастрофічних облігацій, динаміку його зростання та перспективи подальшого розвитку в умовах глобальних кліматичних змін. Особливу увагу приділено потенціалу використання муніципальних катастрофічних облігацій для фінансування інфраструктурних проектів з підвищення стійкості на місцевому рівні. Наголошено на ключовій ролі держави у регулюванні та підтримці функціонування ринку катастрофічних облігацій через законодавчі ініціативи, створення страхових пулів, співпрацю з міжнародними організаціями та просвітницьку діяльність.