ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Гудзинська , Людмила; Грипа, Володимир (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена дослідженню сутності та особливості інвестиційної діяльності страхових компаній. Розглянуто структуру категорії «інвестиційна діяльність» в підходах різних авторів та запропоновано авторське визначення. Акцентовано увагу на тому, що інвестиційна діяльність страхових компаній є жорстко регламентованою з боку держави у частині дотримання принципів, вибору напрямів та структури інвестування коштів страхових резервів. Виокремлено завдання інвестиційної діяльності страхових компаній. Серед принципів здійснення інвестиційної діяльності зазначено принципи:, прибутковості, ліквідності та диверсифікації. Проаналізовано вплив російського повномасштабного вторгнення на страховий ринок України. Узагальнено проблеми, що є причинами недостатнього розвитку інвестиційної діяльності українських страховиків та запропоновано напрямки, щодо їх подолання. Розглянуто сутність ESG-інвестування , його напрямки та реалізацію принципів у інвестиційній діяльності страхових компаній.