РОЛЬ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ У ФОРМУВАННІ РИНКОВОЇ ВАРТОСТІ БУДІВЕЛЬНИХ КОМПАНІЙ - Гой, Василь (Економіка та суспільство, 2024)
Інтелектуальна власність (ІВ) має значний вплив на будівельну галузь, яка процвітає завдяки інноваціям для задоволення зростаючих вимог до екологічної стійкості, енергоефективності та унікальності проєктів. У цій статті розглядається важлива роль ІВ у підвищенні ринкової вартості та конкурентних переваг будівельних компаній, а також детально досліджуються різні форми ІВ, поширені в цій галузі, включаючи патенти, авторські права, торгові марки та комерційні таємниці. В статті підкреслюється важлива роль патентів, які захищають технічні інновації, такі як нові будівельні матеріали та будівельні технології, що пропонують покращену теплоізоляцію, довговічність і навіть здатність до самовідновлення. Ці патенти захищають права винахідників і зміцнюють позиції компанії на ринку, забезпечуючи тимчасову монополію на інноваційні продукти. Авторські права є життєво важливими для захисту архітектурних проєктів та методологій управління проєктами. Ці правові інструменти гарантують, що художні засоби вираження та унікальні дизайни залишаються ексклюзивними для творця, таким чином сприяючи культурі інновацій та захищаючи економічні інтереси дизайнерів. Торгові марки розглядаються в контексті їхньої важливості для брендингу, що суттєво впливає на імідж компанії, вирізняючи її серед конкурентів. У статті також підкреслюється стратегічна важливість ефективного управління ІВ, зазначаючи, що компанії з надійним портфелем ІВ мають більше шансів залучити інвестиції і менше стикаються з фінансовою нестабільністю. Таке управління передбачає захист інновацій від конкурентів і використання цих активів для забезпечення фінансових ресурсів та вивчення нових ринкових можливостей. Крім того, у статті йдеться про необхідність прийняття комплексних стратегій управління ІВ для забезпечення довгострокового зростання та успіху бізнесу. Ефективне управління ІВ допомагає орієнтуватися в конкурентному та складному середовищі будівельної галузі, підкреслюючи потенціал активів ІВ для стимулювання інновацій, залучення інвестицій та підвищення загальної ринкової вартості компаній, що беруть участь у будівництві.