ПОНЯТТЯ І ВИДИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО ПОТЕНЦІАЛУ КОМПАНІЙ В ІТ-СЕКТОРІ - Лапотков, Валентин (Економіка та суспільство, 2024)
У статті обґрунтовано, що інтелектуальний потенціал є вихідною точкою для розвитку інтелектуального капіталу ІТ-компанії. Шляхом інтелектуального розвитку, компанії розширюють свій капітал, покращують інноваційні можливості і залишаються конкурентоспроможними на ринку. Доведено, що інтелектуальний потенціал ІТ-компаній включає первинні (знання і навички; корпоративна культура та командний дух; зв’язки та партнерства, дослідження та розробки) і вторинні (інтелектуальна власність; репутація; бренд; продукти, технології та рішення) компоненти. За ознакою відповідальності за формування інтелектуального капіталу ІТ-компаній його класифіковано на три види: потенціал, відповідальність за формування якого лежить в межах компетентностей апарату управління ІТ-компанії; потенціал, відповідальність за формування якого лежить в межах компетентностей технічного персоналу ІТ-компанії; потенціал, відповідальність за формування якого лежить в межах компетентностей працівників ІТ-компанії, які створюють активи, продають їх і виконують аналітичні функції.