ПЕРСПЕКТИВИ ЗАЛУЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ В РОЗВИТОК ІНДУСТРІЇ 4.0 В УКРАЇНІ - Демішев, Іван; Войтко, Сергій (Економіка та суспільство, 2024)
Дослідження спрямоване на виявлення можливостей та перешкод для залучення інвестицій у розвиток технологій Індустрії 4.0 на національному виробництві в період відновлення економіки після російсько-української війни. Досліджено ступінь інноваційного та цифрового довоєнного розвитку України, її готовність щодо впровадження засад Індустрії 4.0 на вітчизняному виробництві та проведено SWOT-аналіз. За даними звіту «Readiness for the Future of Production Report 2018» Україна належить до країн, що зароджуються, тобто до країн, які мають слабкі поточні позиції щодо структури виробництва. Найбільш слабкими компонентами України виявились «Технології та інновації» та «Інституційна структура», а найсильнішими – «Комплексність» та «Людський капітал». За рівнем цифрової конкурентоспроможності Україна посіла 54 місце з 64 країн в 2021 році. Найсильнішою складовою цього рейтингу була освіта, найслабкішою – інтеграція IT в економіку та наявна технологічна база підприємств. Дослідження показало, що незважаючи на слабкий інноваційний розвиток України значна кількість підприємств інвестувала у розвиток цифрових технологій, більшість з них з метою ефективного аналізу даних та автоматизації ланцюжка поставок. Ключовим чинником успішної трансформації національної економіки в умовах післявоєнного відновлення є залучення інвестицій у розвиток технологій Індустрії 4.0. Автори наголошують на необхідності забезпечення високого рівня інвестиційної привабливості інноваційних сфер України шляхом створення державних стимулів для приватного сектору, сприяння науково-інноваційній діяльності та розвитку кадрового потенціалу. Зокрема, необхідним є подолання традиційних перешкод для залучення інвестицій в інноваційні сфери, таких як слабка інноваційна інфраструктура. Загальна консолідація уряду та бізнесу у вирішенні цих проблем може стати фундаментом для ефективної цифрової трансформації економіки України, зокрема шляхом забезпечення високого рівня інвестиційної привабливості зазначених сфер і відновлення підприємств з впровадження інноваційних технологій.